Recept
Så här tillagar du en knaprig god Norsk Juleribbe av fläsk från Linderödsgris.
1: Två dagar före stekning, färsk eller delvis tinad ribbe.
Svålen rutas med en spetsig vass kniv. Skär genom svålen, och några mm in i ribban.
Om ribban är fryst, gör detta innan den har tinat helt.
Gnid in ribban med grovt salt och peppar. Förvara ribban svalt i aluminiumfolie.
2: Stekning
Förvärm ugnen till 250° C. Placera ribban med svålsidan uppåt i en långpanna.
Häll i ca 2 dl. kokande vatten och täck över med folie. In med långpannan i varm ugn.
Låt den stå och ånga i 45 min. Ta bort folien.
Ribban kan nu placeras på ett galler över långpannan.
Lägg ett litet fat eller aluminiumfolie under ribbans lägsta punkt, så att ytan blir slät,
men samtidigt lutar lite så att fettet rinner av svålen.
Sänk temperaturen till 200° C och placera långpannan i mitten av ugnen.
Låt steka ca. 1,5 timmar, beroende på ribbans tjocklek.